Pasos para operarse

Steps to surgery

FIRST STAGE: PRE SURGICAL

Steps to check on bariatric surgery:

  1. Interview with 1st team surgeon: drawing up a detailed medical history, if the patient is a candidate for surgery, derives the different specialists to complete the assessment.
  2. 2nd Evaluation by specialists: medical clinic, nutrition, psychology, psychiatry.
  3. Eventually 3rd assessment by other specialists if necessary, based on certain conditions associated him to present the patient (eg, endocrinology, hematology).
  4. Application of complementary studies: complete laboratory, urinalysis, electrocardiogram and cardiac, radigrafía-ray, spirometry, abdominal ultrasound, upper gastrointestinal endoscopy.
  5. A preoperative preparation diet and weight control changes.
  6. When the entire multidisciplinary team considers that the patient is able to perform the surgical procedure, the surgeon surgery program.


SECOND STAGE: SURGICAL

Once the date scheduled surgery, the patient goes into the same day in the morning at the Sanatorium. After the surgery, the patient is moved to a hospital room, and if necessary, to the intensive care unit. In general discharge is given between 2 and 3 days.


THIRD STAGE: POSTSURGICAL

Checks are carried out mainly with the surgical team and nutritionist.
The frequency of checks is:

  • 1 time per week the 1st month.
  • 1 time every 15 days the 2nd month.
  • 1 time per month until the 6th month postoperative.
  • 1 time every 2 months until.
  • 1 time every 6 months during the second year.
  • Then, one time per year.

 

Pasos para operarse

PRIMERA ETAPA: PRE QUIRURGICA

Pasos a seguir para consultar sobre la cirugía bariátrica:

  1. Entrevista con el médico cirujano del equipo: se confecciona una detallada historia clínica, si el paciente es candidato al tratamiento quirúrgico, se deriva a los distintos especialistas para completar la evaluación.
  2. Evaluación por especialistas en: clínica médica, nutrición, psicología, psiquiatría.
  3. Eventual evaluación por otros especialistas si se considera necesario, en base a ciertas patologías asociadas que pueda presentar el paciente (ejemplo: endocrinología, hematología).
  4. Solicitud de estudios complementarios: laboratorio completo, análisis de orina, electrocardiograma y evaluación cardiológica, radigrafía de tórax, espirometría, ecografía abdominal, endoscopía digestiva alta.
  5. Se inicia la dieta de preparación prequirúrgica y se controlan los cambios de peso.
  6. Cuando todo el equipo multidisciplinario considere que el paciente se encuentra apto para realizarse el procedimiento quirúrgico, el médico cirujano programa la cirugía.


SEGUNDA ETAPA: QUIRURGICA

Una vez programada la fecha quirúrgica, el paciente se interna ese mismo día por la mañana en el Sanatorio. Finalizada la cirugía, se traslada al paciente a una habitación común, y si se considera necesario, a la unidad de cuidados intensivos. En general el alta se otorga entre los 2 y 3 días.


TERCERA ETAPA: POST QUIRURGICA

Los controles se realizan principalmente con el equipo quirúrgico y la nutricionista.
La frecuencia de los controles es:

  • 1 vez por semana el 1er mes.
  • 1 vez cada 15 días el 2do mes.
  • 1 vez por mes hasta el 6to mes postquirúrgico.
  • 1 vez cada 2 meses hasta el año.
  • 1 vez cada 6 meses durante el segundo año.
  • Luego, 1 vez por año.